Fundacja San Jose Freinademetz

Misjonarze Werbiści w Polsce wydali film "Dzieci Ventanas" który był robiony przez Czeską Katolicką Telewizję NOE. Film ten jest w czterech wersjach językowych, czeski, polski, niemiecki i angielski. Zaintersowanych zakupem tego filmu i jednocześnie pomocą naszej fundacji prosimy o kontak juanko@wp.pl

Dzieci Ventanas     Dzieci Ventanas

Miłość jest jedynym językiem, który wszyscy rozumieją

Ventanas, to małe miasteczko w przybrzeżnym regionie Ekwadoru, w samym sercu prowincji Los Rios. Ekonomia prowincji w większości oparta jest na rolnictwie, uprawia się tu głównie ryż i banany. Pomimo tego, region ten jest jednym z najbiedniejszych w całym kraju, często nawiedzany jest przez powodzie, ma najgorsze drogi w Ekwadorze. 70% z 98 tysięcy mieszkańców kantonu Ventanas utrzymuje się z pracy na roli (głównie mężczyźni), turystyki i drobnego handlu. Mężczyźni pracujący na plantacjach bananów zarabiają około 33$ tygodniowo. Ta suma musi zapewnić utrzymanie, przeciętnie pięcioosobowej rodzinie. Miesięczny koszt wynajmu domu w mieście to około 100$. Z tego powodu wiele najbiedniejszych rodzin zmuszonych jest mieszkać na bagnach, gdzie koszty są najniższe, około 20$ miesięcznie.

Fundacja San Jose Freinademetz- Fu Shen Fu została założona przez ojca Jana Koczego. Został on wysłany do Ventanas do pracy w parafii Virgen de Guadelupe, gdzie początkowo chciał zbudować kościół i dom parafialny. Podczas pracy w miasteczku, zorientował się, że w okolicy jest wiele biednych, niedożywionych dzieci. Z pomocą wolontariuszy z parafii, zaczął przygotowywać ciepłe posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci. Pomimo, że idea była szczytna, początkowo było bardzo ciężko ją zrealizować. Bywały dni, że głodne dzieci musiały być odesłane do domu, bo brakowało jedzenia, żeby móc wszystkich nakarmić. Nie było jadalni, posiłki rozdawano w kościele i w jego pobliżu. Wiele z najbardziej niedożywionych dzieci wymiotowało zaraz po zjedzeniu, ponieważ ich organizmy były tak bardzo rozregulowane i nieprzywyczajone do regularnych, ciepłych, pełnych posiłków.

Z czasem okazało się, że inne aspekty życia dzieci, tj. opieka zdrowotna, edukacja, także wymagają pomocy lub wsparcia moralnego. Gdy stało się jasne, że lokalna społeczność nie jest w stanie uporać się z istniejącymi problemami sama, ojciec Jan w 2005 roku postanowił otworzyć fundację szukającą pomocy z zewnątrz. Wtedy została powołana do życia Fundacja Fu Shen Fu.

Cztery główne cele Fundacji to niesienie pomocy potrzebującym dzieciom poprzez:

1. Jeden treściwy posiłek dziennie.
  2. Opiekę zdrowotną. Obejmuje to badania lekarskie, naukę higieny osobistej, dostarczenie niezbędnych lekarstw w razie choroby, zapewnienie pomocy finansowej, gdy będzie potrzebny zabieg operacyjny lub inne długotrwałe leczenie.
  3. Edukację. Zapewnienie książek, mundurków i wyprawek szkolnych, pomoc w odrabianiu zadań domowych.
  4. Przewodnictwo duchowe, poprzez edukację moralną, oraz nauczanie podstaw życia w społeczeństwie opartym na wartościach chrześcijańskich.

Fundacja opiekuje się potrzebującymi dziećmi począwszy od czwartego roku życia. W niektórych przypadkach możliwa jest pomoc młodszym dzieciom, ale w takim wypadku potrzebna jest asysta rodzica albo opiekuna.

Fundacja stara się także pomagać w rozwoju matkom dzieci. Poza kursami odpowiedzialnego rodzicielstwa, matki mają możliwość uczestniczenia w wielu warsztatach, na przykład z żywienia, stosunków rodzinnych, rzemiosła (zajęcia z wyrabiania czekoladek, biżuterii, świeczek zapachowych, figurek, itp.) i innych działań mających na celu podniesienie ich świadomości społecznej i zwiększeniu dochodu.

“Ventanas” po hiszpańsku oznacza “Okna”. Prosimy Was o pomoc Fundacji, abyśmy mogli razem otworzyć okna na świetlaną przyszłość i lepsze życie naszym dzieciom i ich rodzinom. Jest to możliwe tylko dzięki hojności i wsparciu ludzi takich jak Wy. Jest wiele możliwości pomocy. Będziecie zaskoczeni jak łatwo możecie wpłynąć na poprawę czyjegoś życia. Prosimy, zajrzyjcie tu.